Laatste update verbetering internet/wifi/remote monitoring motorjacht Xanthiona

De QuSpot950 in bedrijf

In een eerder bericht schreef ik over: minder kabels en meer internet op ons motorjacht Xanthiona. Zo had ik de QuWireless gecombineerde 4G en wifi antenne geïnstalleerd waar de Teltonika RUT950 router in past en er alleen een LAN kabel naar een switch loopt in de kast in de keuken. Verder schreef ik over het aan de praat krijgen van de camera op het achterdek, waar ik onder andere Power over Ethernet (PoE) voor nodig had.


Reolink 5MP IP PoE camera met SD card

Voor de PoE heb ik nu een TP-Link TL SF-1005P switch geinstalleerd. De Cloud2000 IP camera had als nadeel dat er een server aan boord moet draaien. Via Amazon.de heb ik nu een nieuwe Reolink 5MP IP PoE camera gekocht met mogelijkheid voor het opslaan van beelden op een SD kaartje. Na het aansluiten van de Reolink camera op de nieuwe PoE switch en het installeren van de Reolink app op de Android smartphone, was het erg eenvoudig om de boel aan de praat te krijgen. Klik, klik, klik, code invoeren en het werkt. Super simpel.

Net genoeg ruimte voor de TP Link PoE switch onder de Cisco mini switch

Geen gedoe met vast  IP adres, de camera publiceert via internet de beelden en/of alarmeringen op een soort cloud service en de app op de telefoon maakt contact met de cloud service, het is nagenoeg live beeld. Er zijn allerlei instellingen mogelijk in de app, zoals wanneer wel/niet opslaan, wanneer wel/geen alarmmeldingen, bewegingsdetectie aanpassen, wel/geen emails bij alarm, etc.

In de motorruimte ga ik nu ook de Reolink C2 pan/tilt/zoom camera installeren, zodat ook de motorruimte op afstand kan worden bekeken. Door de draai en zoom bewegingen van de camera kan ik dan zowel links de CV en rechts alle electronica bekijken.

Pan, tilt zoom Reolink IP PoE camera

In een andere serie van artikelen had ik begin vorig jaar geschreven over het monitoren van een aantal essentiële waardes van ons motorjacht, zoals de stand van de tanks, de laadtoestand van de accu’s en of de walstroom het doet. Hiervoor had ik de Seasmart Ethernet module geinstalleerd en via het publiceren van de waardes op de cloud service van Helmsmart.net kan ik altijd en overal de waardes bekijken. Op HelmSmart kan ik diverse alarmen instellen als 1 van de waardes afwijkt. Zie o.a. het artikel: Meer mogelijkheden voor remote monitoring.

Essentiele waardes op afstand monitoren

Alarmmelding via HelmSmart: walstroom ligt er uit

Voor het remote monitoren van de essentiële waardes, voor de camerabeelden en voor de diverse alarmmeldingen is een goede internet verbinding erg belangrijk. Met de QuWireless antenne in combinatie met de Teltonika RUT950 router is de ontvangst van de wifi verbinding van de haven nu verbeterd en stabiel. Ook is er back-up verbinding. De router is zo ingesteld dat als het wifi van de haven wegvalt, dat dan automatisch de 4G verbinding over neemt. Na 5 minuten kijkt de 4G verbinding of het wifi terug is, lukt dat niet en zou ook de 4G verbinding weg vallen, dan volgt er een SMS alarmmelding. Via SMS kan ik dan desnoods de router op afstand rebooten. Via de Remote Management System (RMS) app van Teltonika kan ik kijken of de router on line is. Tevens kan ik de signaal sterkte bekijken of het dataverbruik. Ook dit systeem maakt gebruik van een cloud service.

Voor de remote monitoring service van Teltonika zijn de abonnementskosten 25 euro per jaar. Door in te loggen op de RMS site van Teltonika, kan ik de router op afstand benaderen en allerlei waardes en instellingen bekijken en/of wijzigen, zie screenshot.

Via app op afstand status Teltonika RUT950 controleren. Groen is online.

Signaalsterkte Teltonika RUT950 bekijken via de app

Ingelogd op RUT950 op afstand via Teltonika RMS site

 

 1. #1 door John van Nijnanten op 13 januari 2023 - 15:14

  Begrijp ik dat jouw switch voor poe tbv camera wel continue 220V nodig heeft?
  Ik wil graag een wifi camera rechtstreeks op mijn 12V systeem aansluiten.

  Vr. Groet

  • #2 door Jurjen Hoekstra op 19 januari 2023 - 12:52

   Hallo John, mijn router is de Teltonika RUT950. Die werkt van 9 tot 30 V. Hij is gemonteerd in een QuSpot950 antenne van QuWireless. Deze antenne is specifiek voor de RUT950 en heeft het grote voordeel dat er nu geen 4 antenne kabels van binnen naar buiten moeten worden gevoerd, maar slechts 1 CAT6 (ethernet kabel). Omdat er in de ethernetkabel slechts 4 aders worden gebruikt voor het signaal, heb ik de 4 andere aders gebruikt om er vanaf een 12 V punt stroom op te zetten (2 aders voor – en 2 aders voor +). Aan de andere kant van de kabel bij de antenne zet ik die zelfde 2 + 2 aders op de + en – van de RUT950. Zo heb je in feite PoE voor de router. Op de router is een gewone switch en een PoE switch aangesloten. Voor een PoE camera, moet je specifiek kijken hoeveel volt de camera nodig heeft (is niet altijd duidelijk) en welke PoE je dus moet gebruiken. Volgens mij was PoE in het begin even 24 V, maar tegenwoordig vaak 48 V. Heeft de camera 48 V nodig, dan moet je switch 48 V leveren. Ik heb een TP-Link 4 poort switch gebruikt, die komt met een 220 V naar 53.5 V omvormer. Ik heb altijd 220 V aan boord, maar als je dat niet hebt kunt je of op zoek gaan naar een 12 V naar 48-53.5 V omvormer of je zet er een kleine 12 V naar 220 V omvormer tussen, waar je dan de omvormer van de switch weer op aan sluit.

  • #3 door Jurjen Hoekstra op 19 januari 2023 - 13:01

   Hallo John, een hele andere oplossing is op zoek gaan naar een 12 V wifi camera op bijvoorbeeld Ebay of Amazon.

 1. KNX remote monitoring op motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: