In de artikelen Status motorjacht Xanthiona op afstand bewaken, Verdere overwegingen remote monitoring en Alternatieven voor remote monitoring heb ik een aantal producten en mogelijkheden besproken om de status van walstroom, de service accus en het niveau van de tanks van ons motorjacht Xanthiona op afstand te kunnen monitoren. Na mijn keus voor de SeaSmart Enet van Chetco Digital, is in de artikelen Seasmart remote monitoring deel-1, Seasmart remote monitoring deel-2, Seasmart remote monitoring deel-3 en Seasmart remote monitoring deel-4 uitgelegd hoe het zit met de NMEA2000 informatie die SeaSmart publiceert op de HelmSmart cloud service.
De HelmSmart cloud service biedt nog meer mogelijkheden via hun Freeboard site. Op die site kun je een dashboard aanmaken met je eigen lay-out en informatie die je wilt zien. Joe Burke van Chetco Digital had voor mij al een aardig voorbeeld gemaakt:
Je kunt op het dashboard onder andere heel aardige grafieken opnemen, zoals je hier ziet van de status van de service accu en de walstroom aansluiting. De grafieken geven de mogelijkheid om het stroomverbruik te analyseren.
Duidelijk is er een piek rond 10.00 uur in het gebruik van de 230 V stroom, zichtbaar in de AC status grafiek. Mogelijk omdat er een aantal apparaten tegelijkertijd werden gebruikt, met een hoger vermogen dan de walaansluiting kan leveren. Daarom wordt er bijgeleverd uit de accu’s die 24 V levert aan de Victron Quattro om het om te zetten naar 230 V. Je ziet dus ook een piek rond 10.00 uur in de grafiek van DC status waarbij de accu dan weer bijgeladen moet worden.
Als je met de muis over de top van het groene vlak gaat of over de oranje/roze lijn, dan krijg je de details te zien van de spanning (in volts) of de stroom (in ampères).
Zo zag ik op een eerder moment dat de 230 V spanning nogal heen en weer ging tussen de 220 en 245, zonder dat er ogenschijnlijk veel stroom werd gebruikt. Dat is dus iets om eens in de gaten te houden.
Het aanmaken van een Freeboard dashboard of het aanpassen daarvan is nog niet zo makkelijk, want je moet hier klaarblijkelijk wel wat programmeerkennis voor aan boord hebben.
Het werkt met zogenaamde JSON bestanden en daar heb ik nog nooit mee gewerkt, dat wordt dus wat experimenteren.