Motorjacht Xanthiona nu officieel een binnenvaartschip

Op 21 November 2019 kreeg ik als antwoord op mijn eerdere email, waar blijft het Communautair Binnenvaart Certificaat (CBC) voor ons motorjacht Xanthiona?: Het dossier ligt ter controle bij de technisch manager. We hebben op dit moment enige achterstand. We hopen op korte termijn het certificaat af te geven. Vijf maanden later, op 23 April 2020, ontving ik eindelijk mijn CBC. Het CBC is ook wel bekend onder de oude term Certificaat van Onderzoek (CvO).

Wat is ook alweer het CBC en het CvO? Het CvO bestond al vanaf 2008 en elk schip van 20 meter of langer of met een L x B x D groter dan 100, moest een keuring ondergaan volgens de regels van de Europese richtlijn 2006/87/EG. De L x B xD van de Xanthiona is 105. Dus verplicht keuren. In het artikel Alsnog CvO, beschreef ik meer achtergrond van het CvO en waarom de Xanthiona gekeurd moest worden. Het doel van de certificering is de veiligheid op het binnenwater van Europa te verbeteren.

De Xanthiona uit het water voor de casco inspectie

Voor het CvO was nog een interimregeling met minder strenge regels van toepassing, maar dan moest men wel het schip aanmelden voor 1 december 2018. Gedreven door deze datum heb ik de Xanthiona aangemeld voor de CvO en werd er op 12 november 2018 een casco-inspectie uitgevoerd, zie artikel Casco-inspectie. Een dag later was de Veiligheidsinspectie, zie het eerdere artikel Veiligheidsinspectie. Gelukkig is de Xanthiona onder zogenaamd ‘CE’ gebouwd. De CE is de Europese richtlijn 2013-53-EU voor de technische eisen van pleziervaartuigen voor schepen tot 24 meter lengte. Is het jacht echter met L x B x D groter dan 100, dan moet het ook voldoen aan de technische eisen van de CvO richtlijn, de Xanthiona dus ook. Echter in het geval van CE en CvO, zijn minder eisen van toepassing van de CvO en daarmee vielen de inspecties ook erg mee. Er werden wel wat puntjes gevonden tijdens beide inspecties, maar die waren vrij eenvoudig op te lossen, zie de vorige artikelen Casco-inspectie en Veiligheidsinspectie.

Niet gebruikte afsluiters onder de waterlijn afdoppen voor CvO

Bijzonder was dat de Xanthiona ten tijde van de CvO inspecties nog niet officieel CE gekeurd was. Het casco is door de werf wel onder CE gebouwd en hiervoor is een CE IIIa verklaring afgegeven, maar het totale jacht was nog niet CE gekeurd. De Casco- en Veiligheidsinspectie waren dan ook onder voorbehoud. De uiteindelijke CE keuring is begin september 2019 gedaan, zie artikel Geslaagde CE inspectie.

Onderste trede zwemtrap moet 30 cm onder water voor CE

Gek genoeg bleek tijdens de Veiligheidsinspectie dat de CvO richtlijn een maand eerder, op 7 oktober 2018 was ingetrokken en vervangen door de nieuwe Europese richtlijn 2016-1629. Ik schreef daarover: Toch geen CvO maar UBC, in de veronderstelling dat de nieuwe term Unie Binnenvaartcertificaat (UBC) zou zijn. Echter de juiste term is Communautair Binnenvaartcertificaat (CBC).

En die heeft de Xanthiona nu:

Eindelijk het CBC voor de Xanthiona
  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: