Kleine miskoop op motorjacht Xanthiona?

Recentelijk kocht ik een mooi scherm dat niet helemaal aan de verwachtingen voldoet. Miskoop? Oordeel zelf.

Verdeelmodule van Czone

Op ons motorjacht Xanthiona is voor het 24 volt systeem en alle navigatie-apparatuur een zogenaamd ‘distributed power’ systeem aangelegd van Czone. Kortweg komt het er op neer dat in de buurt van een aantal gebruikers een verdeelmodule van Czone is geplaatst. Een enkele dikke 24 V kabel voedt de module en daar worden dan met korte kabel 6 gebruikers (kaartplotter, AIS, marifoon, etc.) op aangesloten. Er zijn totaal 5 verdeelmodules (max 30 gebruikers) en 2 overige modules. De modules zijn onderling verbonden via een NMEA2000 netwerk, in feite een gemariniseerd CAN bus systeem. De 2 Simrad kaartplotters hebben de Czone software in zich. Via het configureren van het systeem, kun je op de kaartplotter 1 knop programmeren waarmee je alle apparatuur aan zet die je nodig hebt tijdens het varen en 1 knop waarmee je alles uit zet als je terug bent in de haven. Het werkt perfekt, het is betrouwbaar en tot nu toe zijn er geen storingen geweest. Als je meer achtergrond wilt lezen, zie dan onder andere de volgende artikelen: 1 kabeltje te kort en Motorjacht Xanthiona nu digitaal.

Czone Touch 5, machtig mooi scherm

Om niet telkens in de haven het hele systeem aan te moeten zetten om te kijken of de tanks vol of leeg zijn en wat de status is van de accu’s, staat een deel van het systeem 24 uur per dag aan en is in dat deel een 3.5 inch display van Czone opgenomen. Dit scherm toont dan de stand van de zwart water tank, drinkwater tank, brandstof voor de kachel en brandstof voor de motor. Verder nog de status van de walstroom, de zonnepanelen en de omvormer/lader. Het scherm was nog wat ouderwets met een draaiknop en diverse drukknopjes. Czone had jaren geleden al een touchscreen versie uitgebracht in 5 en 10 inch, maar die zijn behoorlijk prijzig. Wachten op een aanbieding dus. Op Ebay in de Verenigde Staten werd er uiteindelijk een Touch 5 aangeboden voor bijna de helft van de prijs die je er in Europa voor betaalt. Via een omweg kwam het Touch 5 enkele maanden later aan bij de Xanthiona.

Op 3.5 inch Czone scherm zijn AC in en AC out wel zichtbaar

Met het 3.5 inch display kun je zelf een overzicht met favorieten samenstellen via het menu. De Touch 5 komt met een apart stukje software voor het samenstellen van de favorieten die dan via een SD kaartje of wifi wordt ingesteld op het scherm. Ook heb je de mogelijkheid om in een ander deel van het menu alle informatie van het NMEA2000 netwerk te monitoren. Na wat gepiel met de software lukte het om informatie op het scherm zichtbaar te krijgen. Helaas werden de waardes van de ingang (walstroom) en de uitgaande waardes (doorschakeling 230 V of omvorming van 24 V naar 230 V) van de Victron Quattro niet zichtbaar. Deze waardes waren wel op het 3.5 inch scherm zichtbaar, de waardes komen vanaf het NMEA2000 netwerk. Vervolgens heb ik een aantal dagen alle handleidingen doorgelezen, diverse community websites afgestruind en veel gegoogled, maar vond geen oplossing om de betreffende waardes op het scherm te krijgen.

Jammer genoeg was de Touch 5 een stuk dieper aan de achterzijde dan het 3.5 inch scherm en kon hij dus niet op dezelfde plek komen als het 3.5 inch scherm. Na wat gezaag aan het deurpaneel waarin de Touch 5 gemonteerd moest worden en het verschuiven van wat apparatuur in de kast, kon het configureren van de Touch 5 beginnen.

Uiteindelijk de hulp ingeroepen van een regionale Mastervolt dealer. Mastervolt heeft namelijk circa 5 jaar geleden Czone overgenomen of is er een sterk samenwerkingsverband mee aangegaan, dat is me nog steeds niet duidelijk. Czone wordt in ieder geva nu in Europa l grotendeels gedistribueerd via het Mastervolt netwerk. Ik ben echter een Victron aanhanger, dus dat bijt elkaar een beetje. De regionale Mastervolt dealer adviseerde mij hoe ik het Czone systeem en het Touch 5 scherm moest configureren, maar merkte toch al snel dat ze niet over de diepere kennis van Czone beschikken. Vervolgens moest de fout liggen bij de Navico NMEA2000-USB interface die ik gebruik om het systeem te configureren, de Mastervolt interface moest het probleem oplossen. Maar ik weet zeker dat de Navico interface goed is, het configureren van het systeem gaat zonder problemen. Mijn vermoeden is dat de software van het Touch 5 simpelweg niet de juiste NMEA2000 berichten ondersteunt en dat daarom de waardes niet zichtbaar worden.

Wel de DC waardes, maar niet de AC waardes op het Czone Touch 5 scherm

Ik heb toen het probleem per email maar rechtstreeks aan Bep Marine in Nieuw Zeeland voorgelegd. Het blijft immers raar dat het oudere product de waardes wel laat zien en het nieuwere product niet. Maar je raad het al, via Mastervolt Nederland kreeg ik antwoord. De techneut bij Mastervolt vertelde dat de desbetreffende waardes van de walstroom (AC in) en de uitgaande 230 V (AC out) van de Quattro op het NMEA2000 netwerk worden gepubliceerd met de PGN berichten 65013, 65014 en 65016. Deze berichten zijn afkomstig van het J1939 protocol en Czone zou deze niet ondersteunen. Om de waardes van AC in en AC out op het Touch 5 zichtbaar te maken, moet de informatie volgens Mastervolt met de NMEA2000 berichten PGN 127503 en 127504 worden gepubliceerd. De verklaring van Mastervolt klinkt enigszins logisch en aanvaardbaar.

Echter ik kan me toch niet voorstellen dat er eerst een 3.5 inch Czone scherm is, waarop de waardes wel zichtbaar zijn en dat je dan een nieuw scherm uitbrengt en de software gaat downgraden. Immers de bootbezitters met een 3.5 inch scherm gaan uiteindelijk deze vervangen door een Touch 5 of Tocuh 10, dan ga je toch niet minder functionaliteit bieden? Ook lees ik op het internet dat NMEA2000 is gebaseerd op het J1939 protocol en dat NMEA2000 compatibel is met J1939. Dan verwacht je toch gewoon dat het werkt? Ik heb Mastervolt verzocht om toch wat dieper in de materie te duiken en desnoods contact te zoeken met Bep Marine/Czone in Nieuw Zeeland. Ik wacht nu op verdere actie van Mastervolt.

EDIT 23-6-2021: Na wat mailwisseling heb ik nu een definitief antwoord van Mastervolt. Ze hebben contact gehad met de collega’s in Nieuw Zeeland: “We begrijpen niet hoe de PGNs 65013, 65014 en 65016 wel hebben gewerkt op het Czone 3.5 inch scherm, deze was er niet op ingericht. Een aanpassing in de nieuwere displays zal niet doorkomen, gezien CZone gebaseerd is op NMEA. De input zal echt moeten komen over PGN’s 127503 en 127504 om dit werkend te krijgen.”

De waarde van de temperatuur wordt niet meer weergegeven

Overigens had ik eerst ook moeite om de vier DC (24 V) waardes zichtbaar te krijgen. Dat zijn de zonnepanelen hoge spanning, zonnepalen laadspanning, 24 V spanning vanuit de Quattro en de gemeten spanning en de totale stroom van de accumonitor. Aanvankelijk dacht ik dat ook hier de Touch 5 software mij in de steek liet en geen onderscheid kon maken tussen de 4 waardes van de battery instance (deel van een NMEA2000 PGN bericht). Voor alle 4 waardes was deze 0. Na wat pielen met de Actisense software van de NGW-1 NMEA2000-USB interface, kon ik per toeval en tot mijn verrassing de data instance veranderen. Door het veranderen van de data instance naar respectievelijk 1,2,3 en 4 werd ook automatisch de battery instance veranderd naar 1,2,3 en 4. Nu werden de verschillende DC waardes wel zichtbaar op het scherm. In de strijd ben ik de waarde van de temperatuur van de accu verloren, deze was eerst wel ergens zichtbaar, maar is nu foetsie. De State of Charge (SoC) en resterende Ah zijn wel zichtbaar.

 1. #1 door Wolfgang op 17 mei 2021 - 20:46

  Goedenavond,

  Ik volg je website/blog al meer dan een jaar en zie er interessante dingen op. Ik ben zelf ook bezig met moderniseren van een motorboot.

  Wat betreft Victron heeft de Mastervolt techneut helaas gelijk. NMEA2000 gecertificeerde apparatuur hoort zich aan de afgesproken PGN’s te houden. Zie bijvoorbeeld https://www.nmea.org/Assets/july%202010%20nmea2000_v1-301_app_b_pgn_field_list.pdf

  J1939 protocol is niet NMEA2000, gebruikt wel dezelfde bus structuur en is technisch uitwisselbaar, maar de berichten erop zijn dat helaas niet. Maretron heeft er ook wat over geschreven:
  https://www.maretron.com/support/knowledgebase/phpkbv7/article.php?id=219

  • #2 door Jurjen Hoekstra op 19 mei 2021 - 10:00

   Hallo Wolfgang, bedankt voor je interesse in de Xanthiona en mijn weblog. Wat voor boot heb je zelf? Wat zijn de veranderingen die je aan brengt? Grotendeels electronica of ook interieur?

   Je gaat ook mee in de mening van Mastervolt. Bedankt voor de links. Zoals ik ook al schreef vond ik de verklaring ook logisch, echter een feit blijft dat het oude scherm, de 3.5 inch, de waardes van AC in en AC out wel laat zien en het nieuwe scherm, de Touch 5, niet. Als ik ze naast elkaar in het netwerk hang, zie ik de 3.5 inch het wel goed doen, met de juiste waardes en de Touch 5 laat mooie streepjes zien, geen waardes. Dus ondanks de logische verklaring is de praktijk anders. Dus ik ben wel benieuwd of Mastervolt er nog wat mee doet. Anders ga ik toch nog weer een keer Czone in Nieuw Zeeland benaderen. Want anders is het scherm toch wel een klein beetje een miskoop.

   Succes met je project.

   Jurjen

   • #3 door Wolfgang op 25 mei 2021 - 17:02

    Hallo Jurjen,

    Dat is een motorboot gebouwd bij Duivendijk Bruinisse (bestaat niet meer) uit 1980. Er zijn er twee van gebouwd, op basis van een (vis)kotter.
    Veranderingen zijn grotendeels elektra/elektronica. Vanwege de afmetingen moest er een europanummer op etc., AIS is geïnstalleerd en toen heb ik meteen wat van de oude elektronica (op NMEA0183 basis uit ca. 1995) vervangen door nieuwere (meteen NMEA2000). Van het een komt het ander…

    Ik switch van Victron naar Mastervolt, voornamelijk vanwege de Masterbus en het feit dat Mastervolt als enige ook dynamo regelaars in het programma heeft. Mastervolt heeft de interface tussen NMEA2000 – Masterbus (eigenlijk de CZONE – Mastervolt interface). Die zet de “eigen” Mastervolt data om naar NMEA2000 data, wat in principe op alle NMEA2000 gecertificeerde apparatuur zichtbaar moet zijn (ik heb nu 2 displays, 1x CZONE Touch 7 en 1x Furuno TZT3). Het beetje data wat ik nu op de Masterbus heb (1 Acculader voor de startaccu’s) is op beide display’s zichtbaar, waarbij de Touch 7 vanwege de integratie met Mastervolt het erg gedetailleerd weergeeft (grafische voorstelling van de lader, aangesloten accu’s en 230V) en de Furuno de basic NMEA2000 waarden (laadstatus en spanningen).
    En komt nog een scheidingstrafo en combi’s in van Mastervolt. De huidige Alpha-PRO dynamo regelaars worden vervangen door een versie met Masterbus en de accumonitor wordt ook een Mastervolt apparaat. Ook alles via de Masterbus aangesloten, zodat het geïntegreerd wordt. Wordt vervolgt.
    (Als voorbeeld hoe Mastervolt “denkt”: Sommige mensen geven als nadeel op dat Mastervolt laders geen accu sense aansluitingen beschikken. Maar dat is juist niet nodig omdat de laders de informatie van de accumonitor krijgen, die dicht bij de accu is ingebouwd en nagenoeg geen last van spanningsval heeft. De Dynamoregelaars hebben die informatie ook, en compenseren zo de spanningsval over de laadkabels.)

    Voor jou probleem, ik zag dat in de CZONE software legacy support aangezet kan worden. Misschien werkt dat.
    Anders een interface wat bepaalde PGNs kan omzetten in andere PGNs, zoals de NMEA 2000 Bridge YDNB-07

    Groeten, Wolfgang.

  • #4 door Jurjen Hoekstra op 26 mei 2021 - 13:43

   Hallo Wolfgang,

   Leuk project ook waar je mee bezig bent. Zelf ben ik een Victron aanhanger, maar jouw switch naar Mastervolt is ook interessant. Ik zal nog eens naar dat software legacy support kijken. Mocht er uiteindelijk geen oplossing zijn, dan zou ik inderdaad die bridge van Yacht Device die je aanraadt kunnen installeren, is niet eens gek duur. Moet me dan wel verdiepen in wat eenvoudig programmeer werk.

   Ik schrijf wel eens wat technische artikelen voor het watersportmagazine Motorboot. Een artikel dat nog in de planning zit is digitaal schakelen. Dat zal grotendeels gebaseerd zijn op Czone/NMEA2000, maar tegen die tijd zoek ik misschien nog eens contact met jou over hoe dat zit met een Mastervolt systeem.

   Hou je overigens ook zoiets als een weblog bij of publiceer je iets op Facebook/Instagram/etc?

   vr.gr.
   Jurjen

   • #5 door Wolfgang op 26 mei 2021 - 14:33

    Ik hou geen weblog oid bij, zou misschien wel moeten, want ik leer veel van wat anderen doen (goed en fout).
    Het Mastervolt systeem is puur voor de DC & AC spanningsvoorziening.
    Voor digitaal schakelen ben ik ook op CZONE uitgekomen, enige product wat nog enigszins makkelijk zelf te doen is, support, modulair en (toevallig) goede integratie met Mastervolt. Ik heb nu de Contact6Plus en een Output Interface om mee te experimenteren.
    Grootste uitdaging is om de ombouw zo te doen, dat er nog gevaren kan worden tussendoor.

 2. #6 door Roeller op 28 mei 2021 - 17:56

  Hallo,

  Leuk om te zien dat je ook met CZone/NMEA2000 en de visualisering ervan bezig bent. Zelf ben ik dat ook. Ik heb zo’n 20 jaar ervaring met netwerken (Ethernet/Cisco en KNX busnetwerken) en programmeren.

  Hieronder mijn ervaringen en waar ik mee bezig ben en tegenaan loop 😉

  Ik heb een aantal Victron apparaten (MPPT, Smartshunt, Phoenix omvormer) via Ve.Direct aan een Cerbo GX hangen. De Cerbo GX hangt met Ve.Bus->NMEA2000 kabeltje aan het NMEA2000 netwerk. Hier hangt dan weer een CZone Digital 6 Plus en een Raymarine MFD aan.

  Ik ben aan het proberen zelf de grafische schermen te maken voor de Raymarine. De software: CZone configuration Tool en CZone Favorites tool zijn dan wel vrij verkrijgbaar, de rest helemaal niet.
  Raymarine doet moeilijk over het openbaar maken van de Raymarine CZone Graphics Tool (die zou alleen Ship Install in NL hebben) en de Empirbus Graphic Tool is ook niet meer vrij te downloaden.
  De converter van Empirbus Graphics File naar Raymarine Lighthouse3 graphics file is een dienst die gratis wordt aangeboden op: https://cloud.empirbus.com/ (na registratie).
  Via YachtDevices kun je wel een Raymarine RMDCxxxx.zip file maken (op hun site) met daarin 4 schakelaars en een standaard foto. Als je die bekijkt zie je een beetje hoe de structuur (in de zipfile).

  Voor het configureren van de CZone apparatuur gebruik ik de Navico ST10 SimNet Programming interface (met een kabeltje erbij voor Simnet->NMEA2000). Die is slechts 149,- in plaats van bijna € 500,- en exact hetzelfde apparaat.

  Niet alle PGNs zouden op CZone herkent worden (alleen maar de prorprietary) maar de standaard 127508 e.d. zouden wel herkent moeten worden (en lijken zelfs standaard al in de CZone Configuration Tool te zitten onder Meters->Add DC Meter->Third Party DC Meter -> NMEA2000 instance …).

  • #7 door Jurjen Hoekstra op 28 mei 2021 - 21:28

   Hallo Roel,
   Bedankt voor je intersse in de Xanthiona en het weblog.
   Ik weet niet of je al andere publicaties op het weblog hebt gelezen, maar ik gebruik Simrad kaartplotters, waar de Czone software standaard in is opgenomen. Iets voor jou? Het probleem in mijn geval is dat Victron klaarblijkelijk de AC in en AC out waardes publiceert met de J1939 berichten 65013, 65014 en 65016. Volgens Mastervolt worden deze niet ondersteunt door Czone en zou van NMEA2000 de PGN 127503 en 127504 gebruikt moeten worden. 127508 wordt, zoals jij ook al stelt, ook ondersteunt. Maar mijn vorig scherm, het 3.5 inch display van Czone liet de AC waardes wel zien. Raar dus. Overigens is de 230 V installatie aan boord, grotendeels geregeld via KNX: lichten, sensoren, CV en WTW.

   • #8 door Roeller op 28 mei 2021 - 21:56

    Hallo Jurjen,

    Kun je je project vanuit de CZone Favorite Took zo de Simrad apparatuur inladen? Of ondersteunen ze een soort basis-versie van CZone net als Raymarine waarbij ze de apparatuur herkennen en dan gewoon een paar schakelaars op het scherm laten zien (zonder plaatje, zonder dat je de exacte plek van die schakelaar om bepalen, etc) ?

    Gebruik je ook de Gira HomeServer voor KNX?

   • #9 door Jurjen Hoekstra op 30 mei 2021 - 13:42

    Hallo Roel, De Simrad kaartplotters worden als Czone scherm gezien in de Czone configuratie software. Het Simrad scherm kun je zo aansluiten, dat na het aanzetten van de stroom het scherm automatisch opstart. In de software van het scherm kun je dan ook nog instellen dat Czone direkt opstart na het aanzetten. Dus na aanzetten 24V, krijg ik direkt het Czone voor me, zodat ik in Czone direkt de keuze kan maken om de apparatuur met 1 (voorgeprogrammeerde=mode) knop kan aanzetten. Bij het opstarten of bij aankiezen van het Czone menu, zie ik naast de eenvoudige (voorgeprogrammeerde) knoppen (modes), een knop/symbool voor ‘systems in operation’ en een knop/symbool voor ‘Monitor en Control’, waarmee je individuele circuits kunt schakelen of bepaalde waardes kunt monitoren. Daarnaast is er nog een knop/symbool voor alarmen die er op dat moment gelden. Dit alles is dus via het Czone configuratie software aangemaakt. Met het Czone Favourite software kan ik alleen de Favourieten voor het Touch5 scherm definieren. Eventueel kan ik je wat foto’s sturen. Als je interesse hebt, kun je e.e.a. komen bekijken op de Xanthiona.

    Ik gebruik geen Gira home server voor mijn KNX netwerk. Het zijn allemaal Zennio componenten met per kamer een eenvoudig display, die tevens een thermostaat en temperatuur sensor in zich heeft. In de keuken heb ik een Zennio kleurenscherm met aansluiting op permanent internet, waarmee ik op afstand (thuis) via een app op de smartphone een aantal zaken kan bedienen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: