Vorderingen aan het elektrisch van motorjacht Xanthiona

Even geen getimmer en werk aan het sanitair maar weer even aandacht voor het technische deel. De Czone artikelen die de basis vormen van het 24 V deel zijn inmiddels uit de VS gearriveerd. Deze artikelen zijn besteld bij perrimarinesales.com voor ca. 1000 -1200 euro goedkoper dan in Nederland. Het voordeel is afhankelijk van de dollarkoers, de transportkosten en de invoerbelasting en BTW die je alsnog in Nederland moet betalen.

In 1 van de vorige berichten schreef ik over de vereenvouding van het 24 V deel: Vereenvoudiging-en-aanpassing-electrisch-schema-motorjacht-xanthiona. Hetzelfde doe ik met het 230 V deel. In principe wordt alle huishoudelijke zaken (licht, waterdruk, keukenapparatuur, toilet, afvoer water, etc.) 230 V. Om te voorkomen dat er overal schakelaars (en bedrading) komen voor het licht, wordt het licht bediend via kleine aanraakschermen en door sensoren op de trap, de hal en de badkamers. Deze techniek van ‘home automation’ is gebaseerd op het KNX protocol dat in Europa door veel fabrikanen wordt ondersteund. Ze maken elke hun eigen versies van diverse modules die via het KNX protocol onderling onafhankelijk van het merk met elkaar kunnen samenwerken. Voor meer informatie zie: knx.org.

Met de speciale ETS software zijn de modules te programmeren vanaf de PC (via USB koppeling) en kun je bijvoorbeeld als je de badkamer binnenloopt met een bewegingssensor automatisch het licht en een afzuiging aan laten gaan. Dan kun je de module zo programmeren dat het licht bijvoorbeeld uitgaat 30 seconden nadat er geen beweging meer is en dat de afzuiging pas na 5 minuten stopt. Dit scheelt dus diverse schakelaars. De woonkamer, keuken en de slaapkamers krijgen een aanraakscherm waarmee je de diverse lichten in een kamer kunt aan of uit schakelen. Ik heb gekozen voor modules en aanraakschermen van Zennio (Zennio.com). De modules en scherm zijn verbonden met elkaar via een (KNX) databus. Het aanraakscherm heeft ook een thermostaat in zich voor afzonderlijke verwarming van elke kamer en kan met een afstandsbediening worden bediend. Het programmeren van de diverse functies op het aanraakscherm kan zo zijn dat je met 1 knop meerdere lichten aan/uit zet, maar je kunt ook een functie programmeren ‘naar bed’ waardoor bijvoorbeeld 1 minuut later alle lichten uit gaan.

De keuze voor de modules en scherm van Zennnio is tevens gebaseerd op de prijs, ze zijn niet zo gek duur: aanraakscherm 240 euro, schakelmodules 220 euro. Natuurlijk wel een investering als je 5 schermen en 7 modules nodig hebt, maar aan de andere kant bespaar je op schakelaars en bedrading. Het geeft natuurlijk extra gebruiksgemak en uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Zo kun je er diverse alarmen mee koppelen, scenes programmeren zodat het lijkt alsof je aanwezig bent, etc. De schermen en modules zijn besteld bij voltus.de die een mega en betaalbare sortering heeft van elektrische artikelen. Alleen de speciale KNX kabel heb ik bij eibmarkt.com besteld. Hier vond ik een heel aardig artikel over een jacht dat ook volledig is volgebouwd met ‘home automation’ spullen en zelfs een koppeling is gemaakt met het NMEA (24 V) deel en een groot deel van het monitoren van het jacht via KNX gebeurt: motorjacht Konnexxa.

Afgelopen week heb ik een testopstelling in elkaar geknutseld en dit weekend besteed aan het pionieren met de ETS software. Inmiddels werkt alles zoals verwacht en kan ik het systeem verder uitbreiden en aanbrengen.

DSC00934

Verzameling NMEA2000 (in doos), KNX en ‘gewone’ elektrisch artikelen

DSC00960

KNX testbank met Zennio aanraakscherm en modules gekoppeld aan PC

DSC00961

Geprogrammeerd aanraakscherm

  1. Kabels, kabels en nog meer kabels op motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: