In het vorige bericht Status motorjacht Xanthiona op afstand bewaken beschreef ik de behoefte om op afstand bepaalde parameters van ons motorjacht Xanthiona, zoals toestand service accu, walstroom en het niveau van de tanks, te kunnen bekijken. Deze informatie komt uit een NMEA2000 netwerk en is op het jacht zelf zichtbaar op en schermpje. Nu wil ik dit vanuit thuis op een PC of onderweg via een smartphone bekijken en ik wil nadat ik bepaalde alarmen heb ingesteld, altijd een melding krijgen op mijn smartphone.
In mijn speurtocht op het internet naar een goede oplossing kwam ik 4 soorten producten tegen;
1) producten die met allerlei eigen sensoren de informatie lokaal op het jacht draadloos ter beschikking maken, zodat je het op een Ipad of smartphone kunt bekijken
2) producten die met allerlei eigen sensoren de informatie via een GPRS/GSM/4G verbinding de NMEA2000 informatie doorsturen als text (SMS) berichten doorsturen naar een smartphone
3) producten die via een GPRS/GSM/4G verbinding de NMEA2000 informatie doorsturen naar een cloud service waar je moet inloggen om de informatie te zien
4) producten die rechtstreeks worden gekoppeld aan een bestaande internet verbinding aan boord en de NMEA2000 informatie door sturen naar een cloud service, of waar je mogelijk vanaf buiten via internet verbinding kunt maken met het apparaat. Het apparaat heeft een webbrowser functionaliteit die de gewenste informatie zichtbaar maakt.
Categorie 1 en 2 producten ben ik niet in geinteresseerd, omdat de Xanthiona een NMEA2000 netwerk heeft die al alle informatie bevat.
Sentinel
De Sentinel Boat Monitor die ik in het vorige artikel al besprak, valt in categorie 3.
Het is een compact apparaatje en lijkt gebruikersvriendelijk. Na de aanschafkosten (489 euro), jaarlijkse abonnementkosten 120 euro. Echter ik wil zo weinig mogelijke draadloze apparaten aan boord in verband met de kans op interferentie (bepaalde frequenties die invloed op elkaar uitoefenen). Zo leidde afgelopen zomer vermoedelijk interferentie tot het spontaan draaien van boeg- en hekschroef (ongelooflijk, maar waar) met als resultaat een klein beetje schade aan een naastgelegen jacht. Minder is dus beter.
Van categorie 4 noemde ik in het vorig artikel al:
–Maretron IPG100
–SeaSmart Enet
Zie vorig artikel voor aanvullende informatie en voor- en nadelen.
Na een tip en een verdere speurtocht op het internet kwam ik ook nog tegen:
–Yacht Device NMEA2000 Wifi Gateway YDWG-02
–Digital Yacht iKommunicate
In principe zijn de Maretron IPG100, de Seasmart Enet, de Yacht Device YDWG-02 en de iKommunicate van Digital Yacht allemaal een gateway die de NMEA2000 informatie lokaal beschikbaar maken, de NMEA2000 informatie doorsturen naar een cloud service waar het kan worden ingezien of de NMEA2000 informatie kan extern vanaf het internet worden benaderd.
SeaSmart
De SeaSmart Enet wordt via een ethernet kabel rechtstreeks gekoppeld aan een bestaande router aan boord. Je kunt dan extern via het internet de informatie via een ingebouwde browser bekijken. De informatie kan ook worden doorgestuurd naar een cloud service, waar je alarm niveaus en alarmmeldingen kunt instellen. Toevallig zag ik een 2e handse SeaSmart aangeboden. In eerste instantie bleek dat de SeaSmart maar een beperkt aantal PGNs (de separate berichten met informatie) van NMEA2000 verwerkt en de rest negeert. Na contact met SeaSmart blijkt dat ze de set aan PGNs recentelijk hebben uitgebreid, ze weten echter niet zeker of het 2e handse apparaat uitgebreid kan worden via een firmware update. De Helmsmart cloud service die SeaSmart biedt lijkt gratis en geeft de mogelijkheid voor het instellen van alarmen.
Maretron
De Martetron IPG100, die ook rechtstreeks via ethernet aan de router kan worden gekoppeld, lijkt alle PGNs beschikbaar te maken. Ook met dit apparaat kun je extern via het internet de informatie via een ingebouwde browser bekijken. De Martron biedt ook een cloud service voor het bekijken van informatie, instellen alarm niveaus en alarmmeldingen. Om de informatie zichtbaar te krijgen moet je de N2KView software kopen. Wil je dit via hun cloud service bekijken, dan zit daar een jaarabonnement aan vast (vanaf $ 295 per jaar). Als je de IPG100 extern via internet benadert, dan omzeil je de jaarlijkse kosten.
Yacht Device
Het Yacht Device NMEA2000 Wifi Gateway YDWG-02 apparaatje ziet er vernuftig en klein uit. De dealers in Nederland van het goedkope apparaatje (189 euro) worden genoemd op de site van SlimSchip.nl. Het wordt direct geschroefd op een bestaande NMEA2000 aansluiting en zend via wifi de informatie lokaal uit in de access point mode. Via de ingebouwde browser kun je de NMEA2000 informatie bekijken. Uit de handleiding blijkt dat de gateway via client mode aan een bestaand wifi netwerk (router) kan worden gekoppeld en dus extern via internet te benaderen moet zijn. Ik heb nog niets gelezen over cloud service en het instellen van alarmen. Wel zou dit product dus weer een draadloze gebruiker er bij voegen met een extra wifi netwerk, waardoor de kans op interferentie verder toe neemt.
Digital Yacht
De Digital Yacht iKommunicate is een intelligente gateway met het oogmerk om onderdeel te zijn van “Internet of Things”. Niet duur: $ 300.
De NMEA2000 informatie wordt intern geconverteerd naar de Signal K de nieuwe “open” HTML5 gebaseerde internet data formaat, waarmee Digital Yacht claimt de eerste te zijn die hier gebruik van maakt: ‘a whole new world of social and connected boating will now be possible’. De iKommunicte can via ethernet rechtstreeks worden gekoppeld aan een bestaande router aan boord. Er zijn een aantal web apps in het apparaat beschikbaar om de informatie zichtbaar te maken. Via een 8 GB SD kaart is het mogelijk data en apps op te slaan. Met het hele Signal K gebeuren gaat dit apparaat zo langzamerhand iets boven mijn pet en met de “Internet of Things” weet ik niet of ik straks blij moet zijn als een slimme hacker mijn boot naar links stuurt terwijl ik liever rechtdoor ga.
Conclusie:
Om de NMEA2000 informatie op afstand te kunnen monitoren zijn er dus een aantal oplossingen, mijn voorkeur gaat uit naar een oplossing met rechtstreekse ethernet koppeling aan het bestaande router: Maretron IPG100, SeaSmart Enet en Digital Yacht iKommunicate. Het liefst met cloud service voor aanvullende instellingen voor alarmen, maar zonder bijkomende jaarlijkse kosten: SeaSmart Enet en Digital Yacht iKommunicate. En nog een beetje begrijpbaar: SeaSmart Enet.
Het enige probleem waar ik nog geen oplossing voor heb, is hoe benader ik vanaf afstand via het internet mijn bestaande router aan boord van de Xanthiona? In het verleden ben ik daar nog steeds niet in geslaagd. Na een tip moet ik het vermoedelijk zoeken in een VPN verbinding. Inmiddels daar wat over gelezen op het internet, maar ik heb geen IT cursus gevolgd, dus dat zal nog wel wat prutsen worden. Later meer over de VPN.