Alternatieven voor remote monitoring status motorjacht Xanthiona

Na veel zoeken en lezen op het internet en lang prakkezeren kwam ik tot de conclusie dat er ook nog een aantal alternatieven zijn om de voor mij belangrijkste parameters van ons motorjacht Xanthiona op afstand te kunnen zien. In het artikel Status motorjacht Xanthiona op afstand monitoren en Verdere overwegingen remote monitoring motorjacht Xanthiona beschreef ik al een aantal mogelijkheden, waarbij mijn voorlopige conclusie was dat de gateway interface SeaSmart Enet vooralsnog de beste oplossing lijkt. De SeaSmart Enet wordt direct via ethernet aan de bestaande router gekoppeld en direct aan het NMEA2000 netwerk. Seasmart biedt met Helmsmart een gratis cloud service waar allerlei alarmen met bijbehorende alarmmelding kunnen worden ingesteld. Ook lijkt de SeaSmart Enet de meeste NMEA2000 berichten (PGNs) te ondersteunen.

Er zijn producten die maar een beperkt aantal PGNs ondersteunen. De informatie die je wilt zien kan de keuze van het product bepalen. De Yacht Device YDWG-02 die zo vernuftig, klein en eenvoudig leek beperkt zich bijvoorbeeld tot de volgende PGNs:

130311 Environmental Parameters
130312 Temperature
130313 Humidity
130314 Actual Pressure
130316 Temperature, Extended Range
129038 AIS Class A Position Report
129039 AIS Class B Position Report
129040 AIS Class B Extended Position Report
129041 AIS Aids to Navigation (AtoN) Report
129793 AIS UTC and Date Report
129794 AIS Class A Static and Voyage Related Data
129798 AIS SAR Aircraft Position Report
129809 AIS Class B «CS» Static Data Report,Part A
129810 AIS Class B «CS» Static Data Report, Part B

Geen van de PGNs van de Yacht Device YDWG-02 ben ik in geinteresseerd om op afstand te zien, op dit moment dus geen kandidaat meer. Meestal zal de fabrikant op een later moment met een firmware update zijn PGN set uitbreiden.

Ik interesseer me vooral in de walstroom, de status van de service accu en het niveau van de tanks, dat omvat o.a. de volgende PGNs:

127501 Switch Status
127502 Switch Control
127503 AC Input Status
127504 AC Output Status
127505 Fuel Level
127506 DC Detailed
127507 Charger Status
127508 Battery Status
127509 Inverter Status

Dit zijn overigens PGNs die de SeaSmart Enet in ieder geval kan verwerken. Echter nou lees ik bij Victron en de NMEA organisatie weer dat 127502, 127503, 127504, 127507 en 127509 deprecated zijn (dat wil zeggen ze zijn obsolete en superseded by andere PGNs). Zo is de 127502 vervangen door 127501. Er blijven voor mij over: 127501, 127505, 127506 en 127508. De inhoud van de berichten staat hier onder:

PGN Name Content
127501 Switch Status Binary Device Bank Instance, status 1 – 28
127505 Fuel Level Fluid Instance, Fluid Type, Fluid Level, Tank capacity
127506 DC Detailed DC instance, DC type, State of charge, State of health, time remaining, voltage ripple, amp hours
127508 Battery Status Battery instance, Voltage, Current, Case temperature, Sequence id

Dit stemt niet volledig overeen met wat ik op mijn Czone schermpje zie, daar heb ik o.a. 2 x Victron AC status met het voltage en de hoeveelheid stroom, waarvan ik weet dat de bovenste de 230V output is van mijn Victron Quattro en de onderste de 230V input (en dus de walstroom) van de Quattro. Volgens de lijst zou dat dan 127503 en 127504 kunnen zijn, waarvan werd gezegd dat die deprecated waren. Erg duidelijk is het allemaal niet. Deze week ga ik via de software eens kijken welke PGNs daadwerkelijk worden verstuurd over het NMEA2000 netwerk.

Terug naar de alternatieve oplossingen die ik deels via internet vond. Het zijn er 5: Czone Touch 5 display, Simrad GO5, Mastervolt Gateway Interface en USB naar PC en ?.

Alternatief 1: Czone Touch 5

Czone Touch 5, machtig mooi scherm

Zoals eerder beschreven heeft de Xanthiona een ‘distributed power’ systeem van Czone, waarbij dikke stroomkabels naar een vijftal modules lopen verspreid over het jacht en op elke module zijn de lokale gebruikers aangesloten (6 per module). De modules zijn onderling gekoppeld via NMEA2000 en aangesloten op de Simrad kaartplotters met ingebouwde Czone software, een 3.5 inch Czone schermpje en via een USB gateway op een navigatiePC. Het huidige Czone schermpje is net groot genoeg om 5 statusregels te tonen en ik moet even scrollen om de overige 2 te zien.

Ik had me al eens verdiept in een ander schermpje om in 1 oogopslag alle 7 statusregels in 1 keer te zien. Ik liep aan tegen de Czone Touch 5, een machtig mooi scherm met veel mogelijkheden. En een flink prijskaartje, +/- $1000-1200 + importbelasting + BTW. Dit 5 inch Czone scherm heeft een ingebouwd wifi, dat in client mode kan worden aangesloten op de bestaande router.

Czone favorieten

Dan zou ik in principe met een PC/smartphone en een browser via een externe internet verbinding naar de router de informatie van de Touch 5 op afstand moeten kunnen zien. Ik verwacht dat op afstand ook nog zaken kan aan of uit zetten. Het nadeel van dit alternatief is natuurlijk wel weer het extra draadloze apparaat dat aan staat.

Via de favorieten pagina kun je de informatie groeperen die je direct wilt zien.

Alternatief 2: Simrad GO5

Simrad GO5 XSE, ook mooi, veel mogelijkheden

 

Uit kostenoverweging had ik in een vroeg stadium al besloten om geen grote (en vooral dure) Czone schermen op te nemen in het ‘distributed power’ systeem (zie boven). Ik had toch een 2-tal kaartplotters nodig en Simrad heeft die in een aantal maten met ingebouwde Czone software. Zo heb ik op de flying bridge een 12 inch en beneden bij de stuurstand een 7 inch. Met de Czone software in de Simrad heb ik genoeg mogelijkheden om mijn apparatuur digitaal te schakelen en diverse informatie van het NMEA2000 netwerk zichtbar te maken. Een nieuwere 5 inch versie van Simrad, de GO5 XSE, heeft ook de Czone software aan boord en ook wifi. Met wifi in client mode kan de GO5 contact maken met het router en als je de router extern benadert via het internet zou je in principe de nodige informatie kunnen zien.

Simrad GO5 aanpasbaar dashboard

In het Czone deel van de Simrad GO5 XSE kun je wel aanpassingen maken op een pagina, maar tot in hoeverre dat een beeld levert met alle voor mij interessante informatie op 1 pagina is nog niet duidelijk. Bij de huidige 12 en 7 inch versie moet ik, voor zover ik weet, schakelen tussen verschillend pagina’s om de noodzakelijke informatie te zien. Bepaalde zaken aan of uit zetten met de Czone software, is volgens de Simrad handleiding uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan. Nadeel bij deze alternatieve oplossing is ook weer de extra draadloze verbinding. Wel een stuk goedkoper, ca. 550 euro nieuw, 2ehands voor ca. 400 euro.

Alternatief 3: Mastervolt Wireless Interface (WI)

Mastervolt WI met directe Czone en ethernet aansluiting

Al eerder was ik een keer de Mastervolt Wireless Interface tegengekomen, maar omdat ze alleen maar over de Ipad praten, had ik geen interesse (ik ben absoluut geen Apple/Ipad fan). Het prijskaartje van rond 1280 euro schrikt wat af, echter de koppeling met een RJ45 kabel naar de bestaande router en de directe Czone koppeling maakt het toch interessant genoeg om me verder in deze gateway te verdiepen. De handleiding heeft het alleen over het verbinden van een Ipad met het ding, een Android smartphone of PC worden niet genoemd.

Monitoren op een Ipad van Czone toestand via een Mastervolt WI

Als de wifi is uitgeschakeld en het apparaat is met een ethernet kabel met de router verbonden, dan kun je met een Ipad en de Czone/Mastervolt app via de routerverbinding de ingebouwde Czone server benaderen. Je krijgt dan overzichten die vergelijkbaar zijn met de eerder genoemde Czone Touch 5 (zie boven). Er zijn diverse overzichten mogelijk en ik ga er van uit dat je ook weer een favorieten pagina kunt maken. Nadeel: duur en ik heb geen Ipad, voordeel: interessant, directe verbinding met Czone en router.

Alternatief 4: USB en PC

Actisense NGT-1 USB-NMEA converter voor PC

Getriggerd door iets wat op 1 van de vele webpagina’s stond over remote monitoring, bedacht ik dat het ook met een USB naar NMEA2000 converter mogelijk moet zijn om informatie van het NMEA2000 netwerk op een PC te zien. In het deel van mijn NMEA2000 netwerk dat 24 uur per dag aanstaat is geen USB-NMEA converter opgenomen. Er zijn 2 converters in het deel wat aan staat tijdens het varen: de Maretron USB100 en de Actisense NGT1.

Raspberry Pi 24 uur per dag aan moet makkelijk kunnen

1 van de 2 kan worden verplaatst naar het deel van het NMEA2000 netwerk dat 24 uur per dag aan staat.Dan moet er ook een PC 24 uur per dag aan staan, dat kan bijvoorbeeld een ventilatorloze (fanless) PC zijn of een RaspberryPi. Een fanless PC bouw ik voor ca. 500 euro een overbodige RaspberryPi heeft mijn zoon nog ergens liggen. Bij beide mogelijkheden wordt er rechtstreeks via ethernet gekoppeld naar de bestaande router. Even vanaf afstand de router benaderen en de informatie is beschikbaar.

Alternatief 5: bellen of Whatsappen

Waarom moeilijk als het makkelijk kan via Whatsapp

Waarom moet het nou allemaal zo moeilijk? De meest eenvoudige oplossing is gewoon elke dag even bellen met de huidige bewoners van de Xanthiona of ze even een WhatsApp berichtje laten sturen met de statusinformatie. Goedkoop, makkelijk, kant en klare oplossing.

Eh nee, dat is te simpel. Wij van de jachten met allele technische snufjes houden van meer ingewikkelde oplossingen. Als het dan na dagen pielen en prutsen eindelijk werkt, weten we dat ons geld goed besteed is.

 

Hoe verder?

SeaSmart Enet, rechtstreeks via ethernet gekoppeld aan bestaande router

Voorlopig blijf ik bij mijn eerdere conclusie, dat voor mij de SeaSmart Enet de beste oplossing lijkt om op afstand de status van een aantal parameter van de Xanthiona te zien. De SeaSmat Enet hangt met de ethernet kabel rechtstreeks aan de router en NMEA2000 kabel direct aan het NMEA2000 netwerk. Hij stuurt de interessante NMEA2000 informatie via de bestaande internet verbinding naar de Helmsmart cloud service. Waar ik ook ben, met een PC of smartphone met internet verbinding moet ik de noodzakelijk informatie op de cloud service kunnen zien. Met deze oplossing is er geen extra draadloos apparaat, geen GPRS/GSM/4G kosten, geen andere abonnementskosten, geen gedoe met extern benaderen van de router en voorlopig lijkt Seasmart Enet de meest uitgebreide PGN set te hebben. Dat ik dan toevallig een gebruikte SeaSmart Enet kan kopen voor 250 euro is ‘besides the point’.

  1. SeaSmart remote monitoring voor motorjacht Xanthiona -1 | Xanthiona
  2. SeaSmart remote monitoring voor motorjacht Xanthiona – deel 3 | Xanthiona
  3. Meer mogelijkheden voor remote monitoring met SeaSmart voor motorjacht Xanthiona | Xanthiona
  4. KNX remote monitoring op motorjacht Xanthiona | Xanthiona

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: